10 October 2006

Nucleaire hypocrisie

Ooooww, brrr, nuclear holocaust, de apocalypse, doomsday, en keihard aanpakken... Terwijl ik dit schrijf stomen de Eisenhower (vliegdekschip), de USS Newport (fast-attack submarine), de USS Anzio (guided missile cruiser), de USS Ramage en de USS Mason (guided missile destroyers) op naar de Straat van Hormuz vlakbij Iran. Eind deze maand zijn ze klaar om aan te vallen. Het kan bluf zijn. Maar het kan ook het hele Midden-Oosten in de as leggen. De hypocrisie en oorlogszucht van Bush kent geen grenzen. Iran, zonder kernwapens, heeft het non-proliferatieverdrag ondertekend. Maar Israƫl, Pakistan en India hebben altijd pertinent geweigerd dat verdrag te ondertekenen, en hebben in het geheim hun kernwapens ontwikkeld - maar dat is helemaal okee!



Het kostte Amerika 6 jaar oorlogsdreiging en sancties om Noord-Korea zo ver te krijgen dat het land nu een kernwapen heeft waarmee eenderde van de VS in de as gelegd kan worden. Maar iemand met een beetje inzicht in diplomatieke verhoudingen weet dat dit alles niet nodig was geweest. Toen Bush aan de macht kwam, werd meteen het verdrag tussen Kim Jung Il en Clinton van tafel geveegd. Noord-Korea heeft herhaaldelijk aangeboden om van de ontwikkeling van kernwapens voor eigen verdediging af te zien, op de drie voorwaarden voor de VS: 1. Communicatie met het Witte Huis, 2. Garantie dat de VS niet zal aanvallen, en 3. Economische hulp (i.p.v. sancties). Dat is alles. In feite is er alleen maar geld nodig om Noord-Korea zich te laten gedragen. En simpelweg een totalitair regime omkopen (een Amerikaanse traditie), is duizenden keren goedkoper dan oorlog. Behalve voor de militaire en olie-industrie.

2 comments:

  1. Je hebt maar weinig succes met je links/communistische site zie ik. Nou misschien een schrale troost voor je dat ik ik nog een berichtje voor je achterlaat. Mens wat heb jij een eenzijdig beeld van de wereld zeg. Als we alleen mensen van jouw soort hadden, dan waren we allang onder de voet gelopen door arabieren, communisten of whatever. Mens trek die tuinbroek van je toch eens uit en zet die roze zonnebril eens af. Er zijn wel degelijk elementen die ons hier in het westen bedreigen, zie dat toch eens in.

    ReplyDelete