4 May 2006

Weer "democratie" voor Iran

In een exclusief interview voor het conservatieve online magazine Human Events geeft de zoon van de voormalige sjah van Iran, kroonprins Reza Mirpanj Pahlavi, vanuit de VS te kennen dat hij bezig is met het opzetten van een organisatie om het regime in Teheran omver te werpen en te vervangen met een "democratisch" bestuur. Hij ziet voor zichzelf een rol als "bevrijder" weggelegd en wil vervolgens een constitutionele monarchie stichten met allicht zichzelf aan het hoofd als koning.

Door het bloedige regime van zijn vader (hij noemde zichzelf Shah-an-Shah: Koning der Koningen) Mohammad Reza Pahlavi, geholpen door de CIA die zelfs gevangenisbewaarders trainden in marteltechnieken speciaal voor vrouwen, kwam het volk meermalen in opstand, met in 1979 een geslaagde revolutie o.l.v. Kohomeiny die vervolgens een islamitisch regime instelde.

Hoe vriendelijk de voormalige sjah in het persoonlijke verkeer ook was (een goede vriend van Prins Bernhard), zijn geheime dienst de SAVAK, opgericht door de VS en Israël, werd in de loop van de jaren zeventig steeds wreder. In elk gezelschap, in elke familie kon zich één van de duizenden SAVAK-informanten bevinden die subversieve opmerkingen rapporteerden. De maatregelen tegen 'verraders' waren niet kinderachtig. Het exacte aantal dodelijke slachtoffers van de Savak is niet bekend (Khomeiny spreekt later over 100.000 vermoorde opponenten, Amnesty International gaat uit van 300 executies tussen 1972 en 1976, een Internationaal Comité van Juristen komt uit op 75 doden tussen 1971 en 1976). Maar het is duidelijk dat Iran, ook gezien de duizenden politieke gevangenen en afschuwelijke martelingen, leefde in een systeem van harde repressie. Het parlement was inmiddels definitief gedegradeerd tot een wassen neus. Er bestond slechts één, door de sjah opgerichte, politieke partij.

De kroonprins wordt stilzwijgend financieel en politiek gesteund door het Amerikaanse Congres via Iraans-Amerikaanse bedrijven in California, en het door de Amerikaanse regering met 50 miljoen dollar opgerichte neoconservatieve Iran Democracy Foundation van Michael Leeden, een idee van het Pentagon. Mocht het de VS en Israël lukken, dan begint de ellende voor het Iraanse volk weer helemaal overnieuw.

Meer lezen: Counterpunch 22 april 2003: Iran's Reza Pahlavi - A Puppet of the US and Israel?

2 comments:

  1. "Mocht het de VS en Israël lukken, dan begint de ellende voor het Iraanse volk weer helemaal overnieuw."

    Is het niet na de revolutie niet ellendiger geworden? En is het nu niet ellendig?

    ReplyDelete
  2. 1. Ellendiger? Gewoon even inlezen en oordeel zelf.
    2. Niet een land waar ik zou willen wonen. Maar dat zijn er zoveel.

    ReplyDelete