6 March 2006

alleen god houdt nog van blair

Premier Blair stelde in een Parkinson interview op ITV eergisteren, in navolging van Born Again Bush, dat God zijn inspiratie was om troepen naar Irak te sturen en dat hij over de beslissing gebeden heeft. Gelaten moesten zijn adviseurs aanhoren hoe Tony Blair vertelde dat zijn interesse in de politiek zijn oorsprong had in het christendom en haar "waarden en filosofie". Op de vraag hoe hij kon leven met die beslissing antwoordde hij: "Wanneer je gelooft in dat soort zaken realiseer je je dat anderen zullen zullen oordelen. Wanneer je in God gelooft, zal hij dat ook doen." Dit stelde hij in tegenspraak met zijn voormalige adviseur Alistair "We don't do God" Campbell.

Blair's politieke ideeën, zo legde hij uit, gingen hand in hand met zijn religieuze: "Op de universiteit waren er mensen die mij interesse in politiek bijbrachten. Ik ging zo'n beetje tegelijkertijd voor zowel politiek als religie. Tot mijn twintigste was ik helemaal niet geïnteresseerd in politiek." Het label "christelijke socialist" accepteerde hij niet, maar alleen omdat het s-woord genoemd werd: "Ik kan me de tijd niet heugen dat iemand het woord 'socialist' met mij in verband bracht."

Blair weigerde te zeggen of hij gebeden heeft voor de beslissing om aan de oorlog mee te doen. Een beslissing die tot nu toe heeft geresulteerd in 103 Britse doden, 2300 Amerikaanse en 100.000+ Irakezen, en vele duizenden gewonden en verminkten. Toch bestaat er een hardnekkig gerucht dat Blair voor de inval in 2002 heeft deelgenomen aan een gebedsbijeenkomst op de ranch van Bush in Crawford, voor spirituele leiding in deze zaak. Deze bewering werd gedaan door de christelijke schrijver Stephen Mansfield, die dat had gehoord van het Witte Huis-personeel. Later werd het gerucht bevestigd door Time Magazine.

Echter, toen Blair in het interview gevraagd werd naar de meest genante gebeurtenis in zijn carrière, vertelde hij over een persconferentie in Frankrijk, toen hem gevraagd werd wat hij zou willen overnemen uit de Franse politiek. In zijn gebrekkige Frans antwoordde hij: "Ik verlang uw premier in vele verschillende posities."

Elders in het interview herinnerde Blair zich zijn zegen na de verkiezingen in 1997: "People used to like me then."

6 comments:

  1. Voor welk tribunaal zou God nou moeten verschijnen na het blijkbaar aanzetten tot genocide?

    Juliana werd voor een stuk minder bijna afgezet.

    Het is toch verschrikkelijk dat ze zelf geen verantwoording meer nemen voor hun daden.

    ReplyDelete
  2. Maar dat vormt juist het voordeel van een religie: bidden en boete doen, en schoon is kunstgebit! Werp al uwen kommers op god, etc.

    ReplyDelete
  3. Ja de excuus Tuus van de 21 eeuw.

    PS,Ben blij dat je weer schrijft.
    Ben nog wel even bezig met je vorige log.

    ReplyDelete
  4. Dank je Beste - ja soms heb ik het even druk, maar ik doe m'n best.
    Niet alleen druk, maar ook 'nieuwsmoe', herken je dat misschien? Soort blogdepressie, weetikveel...

    ReplyDelete
  5. Ja,hoor heb de politiek ook even gelaten,ben weer even gaan prive loggen.

    ReplyDelete
  6. Dat Blair geen socialist meer is, dat wisten we inmiddels al, en dat hij christelijk is ook.
    Het treurige van zijn hier aangehaalde vrome gedachten is niet enkel dat hij de hopeloosheid van de hele 'Irak' operatie impliciet als een feit op tafel legt, maar vooral dat hij de mogelijke verantwoording hiervoor toch vooral in de religieuze sfeer ziet. Waardeloos schertsfiguur.

    ReplyDelete