8 October 2005

dollars, kogels en bloed

(Foto links: Een Irakees zoekt of er iets bruikbaars ligt tussen de afgedankte dozen met de nieuwe Iraakse grondwet op de vuilnisbelt van Bagdad.)
Gewonnen:

De VS zijn nu de trotse bezitter van 14 semi-permanente militaire bases in de wereld - niet verwonderlijk vernoemd naar oliebedrijven.

Paul Bremer, George Bush en hun kameraden hebben zich stilletjes ongeveer 3 triljard dollar aan olieopbrengsten toegeëigend, en, met een werkelijk duivelse genialiteit, hebben ze het voor elkaar gekregen dat de Irakezen gaan betalen voor de clusterbommen, napalm en depleted uranium waarmee ze gebombardeerd zijn.

De 120 bedrijven die geïnvesteerd hebben in Republikeinse kandidaten ($2.5 miljoen) zien hun investering 20.000 maal winst opleveren ($53 miljard) - genoeg om een voetbalveld te vullen met 12 meter cash.

Verloren:

4 miljard kogels in 2 jaar: genoeg om de gehele bevolking van Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Australië twee keer mee om zeep te helpen.

200 miljard dollar (met een toename van $4000 per seconde). Dat is een geldberg van 180 meter lang, 36 meter hoog en 45 meter breed.


Bloed. De gemiddelde mens heeft ongeveer 5.6 liter bloed. Dus, bij een totaal van 2071 Amerikaanse soldaten en 100.000 Irakezen (waarvan 50.000 vrouwen en kinderen), hebben we ongeveer 18227 liter bloed verspild, genoeg om Bush's Crawford ranch van water te voorzien, zijn landhuis te schilderen én de huizen van ongeveer 650 van zijn buren. Of Bush's zwembad jarenlang van water te voorzien.

Dit alles tegen de achtergrand van de 8 triljard dollar staatsschuld van de VS (dat is $20.842,12 per inwoner), met een toename van 162 miljard dollar per dag sinds einde 2004.

Bron: What 200 Billion Dollars, 4 Billion Bullets and 153,000 Gallons of Blood Has Bought....

10 comments:

 1. Het is om te janken, maar gedane zaken nemen geen keer. :|

  Hopelijk investeren die bedrijven een deel van dat geld weer in Irak, zodat de bevolking er wat aan heeft.

  ReplyDelete
 2. Ik moet je teleurstellen. Irak wordt helemaal leeggezogen, alle winsten verdwijnen naar het buitenland. Ik ben er toevallig over aan het schrijven. :)

  ReplyDelete
 3. Het is tijd voor de revolutie!

  ReplyDelete
 4. Hoewel ik vrees dat al die bevolkingsgroepen in Irak elk hun eigen versie van de revolutie voorstaat en dat zal botsen.

  ReplyDelete
 5. De (nucleaire) vervuiling van Irak is ook verontrustend. Men vecht om een vuile begraafplaats...
  Ik dacht laat ik ook eens een berichtje achterlaten, informatieve site trouwens.
  Groetjes van Kees.

  ReplyDelete
 6. Ik heb geleerd mij te spitsen op een paar onderwerpen, anders pleeg ik straks nog zelfmoord van ellende.

  De VS en Iraq passen momenteel niet in mijn portefeuille, ik ben even bezig met de binnenlandse politiek van Nederland.
  En de ellende in Afrika.

  ReplyDelete
 7. Hahaha Michiel, ja ik sta ook al met een been in het graf, als je die vergelijking kan maken... Daarom heet dit ook het Eindpunt.
  Overigens heeft Amerika alles te maken met Nederland en Afrika, maar goed, je talenten en kennis versnipperen is ook aan kracht verliezen.

  ReplyDelete
 8. precies, ik wil me meer orienteren en zodoende wat meer te bewerkstelligen (hopelijk)

  ReplyDelete
 9. De strijd gaat door Michiel...

  ReplyDelete