28 August 2005

sterk water

De homeopaten zijn weer overstuur. In het gerenommeerde medische magazine The Lancet verscheen vorige week een artikel over homeopatie, dat de werking ervan niet kan worden bewezen, en dat de successen berusten op een placebo-effect. Nu ben ik geen chemicus, maar ik weet wel dat men er al decennialang onderzoek naar doet en dat niemand de werking van homeopatische medicijnen ooit heeft kunnen bewijzen.

Ik zal even in lekentermen proberen uit te leggen hoe homeopatie in zijn werk gaat. Men neme een bijv. kruid (of een mineraal, of 'iets' van een dier of mens), en dat verdunt men zo sterk met water of alcohol dat er van het kruid geen enkel molecuul meer aanwezig is. Dat verdunnen noemt men potentiƫren, en volgens de uitvinder van de homeopatie geeft het kruid daarmee haar "geestesenergie" af aan het oplosmiddel. En hoe meer verdund het wordt, hoe krachtiger het medicijn is.

Misschien ben ik te sceptisch, maar ik heb toch echt de indruk dat het hier gaat om een geloof, en niet om een wetenschap. Van Jomanda kun je ingestraalde kaartjes en flesjes water krijgen, en die schijnen heel goed te werken. Behalve als je Millecam heet natuurlijk.

Jomanda, en ook de homeopatische artsen, kun je geen oplichters noemen, omdat ze er namelijk oprecht in geloven. Een twijfelgeval is de Duitse producent Alfred Vogel. Deze stond een aantal jaren geleden nog bekend als doctor A. Vogel, maar moest deze titel laten vallen nadat bekend was geworden dat hij zijn 'titel' had gekocht van een Amerikaans bedrijf dat diploma's drukt, u kent ze wel van de spam.

Vogel beweerde ook dat hij door een Indiaanse medicijnman was gewezen op de geneeskrachtige werking van de Echinabloem (van het middel 'Echinaforce'). In zijn biografie staat een foto van Vogel met de betreffende medicijnman. De indiaan op de foto is Ben Black Elk, die in de VS bekend staat als de meest gefotografeerde indiaan ter wereld of 'het vijfde gezicht van Mount Rushmore', omdat hij zijn brood verdiende door zich door toeristen te laten fotograferen bij Mount Rushmore (zie foto).

In 1988 beweerde een Franse wetenschapper Benveniste van het prestigieuze INSERM instituut dat hij had vastgesteld dat hoge verdunningen van stoffen in water een "geheugeneffect" vertoonden. Dat wil dus zeggen dat het oorspronkelijke middel een soort herinnering projecteert op het verdunningsmiddel. Volgt u mij nog? Zijn resultaat werd in Nature gepubliceerd, echter onder de vermelding dat deze uitkomsten onwaarschijnlijk waren en dat het onderzoek door een grote homeopathische fabrikant was gefinancierd. Daaropvolgende onderzoeken toonden aan dat het onderzoek niet correct was uitgevoerd. Dit schandaal leidde tot het ontslag van de 'wetenschapper'.

Denkt u dus nog eens goed na voordat u een flesje Echinaforce van Vogel koopt ad 11,60 euro. Een setje ingestraalde inlegzooltjes bij Jomanda schijnen goedkoper te zijn.

No comments:

Post a Comment