31 August 2005

slordigheidjes


Minister van Landbouw Veerman (CDA) treedt niet af. Hij peinst er niet over. Veerman zegt dat hij integer gehandeld heeft. Zo integer dat hij er vorige week nog over moest liegen.

Veerman stelt nog steeds dat hij helemaal geen weet heeft van de betreffende stukken. En dat is vreemd, omdat zijn handtekening eronder staat. Onder een jaarrekening van een zogenaamde "slapende b.v." staat tweemaal Veermans handtekening door het woord "Le Président". Maar volgens Veerman zijn dat "stukken van niks" - hij tekent zoveel zonder iets te lezen.

Volgens de woordvoerder van de minister bezit Veerman in Frankrijk een landbouwbedrijf, een "soort" loonwerkersbedrijf, en nog 9 andere bedrijven. Voor het beheer van zijn Franse bezit had Veerman een "onafhankelijke derde" aangetrokken. Deze persoon heeft vorige week woensdag een volmacht laten zien die slechts een looptijd had tot december 2002. Volgens het ministerie van Landbouw is deze volmacht echter nog steeds geldig, omdat die "stilzwijgend is verlengd".

Intussen lobbiet Veerman welgemoed verder. Zijn 'pensioen' vangt dan ook 185.000 euro aan landbouwsubsidies voor zijn 'slapende b.v.'s'. Per jaar. Bij ons noemen ze zoiets: slapend rijk worden. Op kosten van de Europese burger. Die man moet weg.

Kamerlid Oplaat (VVD) moet ook weg. Die lobbyt voor een bedrijf waarmee zijn familie een contract heeft. Bij Veerman nota bene.

Oplaat heeft sinds vorige herfst al drie keer aan minister Veerman gevraagd om de omstreden energiecentrale Fibroned te helpen. De pluimveehouderij met 45 duizend leghennen van de familie Oplaat in Markelo sloot in 2004 een contract af met Fibroned voor de levering van kippenmest. "Fibroned biedt ons voor de toekomst een gegarandeerde afzet tegen een vaste lage prijs", zei destijds de broer van Oplaat, Bart-Jan.




Af en toe helpt Oplaat mee en hij woont ook nog op het familiebedrijf. Maar betaalt hij wel huur. Dat moet kunnen, vindt Kamerlid Schreijer-Pierik (CDA). Zij is zelf varkensboer en voorzitter van de landbouwcommissie. Zij moet ook weg, want zij verdedigt de belangen van de bio-industrie in de kamer.







Kamerlid Verburg (CDA) is woordvoeder in het WAO-debat én heeft een betaalde functie bij verzekeraar Delta Llyod als lid van het Employee Benefits Adviescollege Delta Lloyd. Employee Benefits zijn regelingen die een werkgever voor zijn personeel regelt bij een verzekeraar. Daaronder vallen ook regelingen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Verburg moet dus weg.







En dan heb ik het nog maar niet over belangenverstrengeling op gemeenteniveau. Daar zal de gekozen burgemeester flink aan gaan bijdragen. Want degene die de meeste rondjes weggeeft in het café, krijgt de meeste stemmen.

No comments:

Post a Comment