25 August 2005

hij's boos

Dries van Agt (74), oud CDA-politicus, is boos. Heel boos. Het NRC citeerde hem vandaag, toen hij in een Palestijnse bus 2 uur moest rijden naar Ramallah, voor een afstand van 30 km, omdat de kortste weg door Jeruzalem loopt, maar die weg is verboden voor Palestijnen. Ze moesten de scenic route nemen, langs de Muur: "Je vloekt je ziel toch uit je keel als je dat ziet."

Van Agt, een aartsconservatieve katholiek die al met normen en waarden strooide toen Balkenende nog masturbeerde bij een beduimelde Playboy. In de jaren van zijn premierschap was hij een "robuuste bondgenoot" van de joodse staat, en in het parlement verdedigde hij de omstreden acties van toenmalige minister van Defensie van Israël, Ariel Sharon, tijdens de Israëlische invasie van Libanon in 1982. Maar nu geeft hij het ruiterlijk toe: "In mijn Haagse periode heb ik mij op de kwestie-Palestina lelijk verkeken."

Niet alleen is Dries boos, hij is ook links geworden. Omdat daar de mensen zitten die voor de Palestijnen opkomen. De ommekeer in zijn denken is volgens hem begonnen met zijn regentschap van de Bethlehem University, de katholieke universiteit in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. "Eerst daar werd ik me ten volle bewust van het enorme onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, bewust ook van de miserabele verwisseling van oorzaak en gevolg die de discussie in Nederland teistert." Voor zijn pro-Palestijnse positie vindt Van Agt binnen het eigen CDA weinig weerklank, en steekt het hem dat het CDA nog nooit iets aan hem heeft gevraagd.

Ook heel boos was Dries vorig jaar, toen hij als 'beschermheer' uit de denk tank van islamofoob en souffleur van Geert Wilders Bart Jan Spruyt (de haatclub Edmund Burke Stichting) stapte. Spruyt had nl. het partijprogramma voor Wilders geschreven. Dries noemde Wilders terecht "reactionair, xenofoob en al te militant."

Dries bidt misschien wel niet meer. Zijn god is immers ook de god van Bush, die de Amerikaanse president persoonlijk heeft opgedragen om Irak te bezetten. Dries vond zichzelf altijd veels "te netjes, te juridisch". Tegenwoordig pleit hij voor een provocatiever "shockterapie". "Maar toch: behoedzaam. Wie kritiek heeft op Israël wordt immers zo in de hoek gezet als antisemiet."

9 comments:

 1. Ik zag hem op het sjoernaal preken en vroeg me af of zo iemand nog enige invloed heeft ?

  Hij noemde Balkenende zijn achter achter kleinzoon in het premierschap. Vond ik leuk gevonden.

  ReplyDelete
 2. Nee Van Agt heeft geen invloed, want nog niemand durft met zo'n "antisemiet" iets te maken hebben. Dus gooien ze hem op de hoop van exentriekelingen als Gretta Duisenberg. Dat is makkelijk en comfortabel. Ook het CDA mijdt alle contact.

  ReplyDelete
 3. Balen. Hij krijgt in ieder geval nog pers. Ik had ook al een interview op radio 1 gehoord voor hij er heen ging.

  ReplyDelete
 4. Van Agt zijn kracht zat hem altijd in het durven terug komen op zijn fouten, zoals hij dat nu weer doet. Kan hem wel waarderen, al was het maar om het feit dat hij durft tegen de stroom in te varen. Maarja meen ook dat Van Agt een katholiek is en Balkenende een gereformeerde, ook dat zijn 2 verschillende werelden.

  ReplyDelete
 5. Twee verschillende werelden MAD, maar 1 en dezelfde god, jezus gristus en de heilige geest...

  Gisteren las ik nog op Vara's Debatplaats een verontwaardigde gelovige: 'Het christendom is voor vrijheid en democratie, jezus staat voor vrede, en een christen zal nooit een oorlog beginnen'. Ook nog een post waarin uit de doeken wordt gedaan dat Saddam ergens massavernietigingswapens verstopt heeft. In die trant. Op welke planeet leven die mensen?!

  Ondanks alles blijft Van Agt toch trouw aan het CDA. Zijn idee is dat het beter is om 'binnen de kachel op te stoken". Zijn loyaliteit siert hem, maar ik zou hem toch liever publiekelijk afstand zien doen van het CDA.

  ReplyDelete
 6. 1 god ja, maar in de omgang en denkwijze zit een hemelsbreed verschil. Je kan beter een katholiek hebben dan een gereformeerde, gereformeerde leven er helemaal naar, terwijl een katholiek veel losser in het geloof staat.

  Nou het CDA loopt bij de volgende verkiezingen toch vreselijke klappen op..

  ReplyDelete
 7. *Sonja:
  1 god ja, maar in de omgang en denkwijze zit een hemelsbreed verschil. Je kan beter een katholiek hebben dan een gereformeerde, gereformeerde leven er helemaal naar, terwijl een katholiek veel losser in het geloof staat.*


  Edward: Wat een jip en janneke taal. Het verschil is wel mega groter dan dat. Dit bewijst gewoon dat je er totaal geen kaas van hebt gegeten.

  ReplyDelete
 8. Mag je in gereformeerde kerken eigenlijk ook in slaap vallen achter een pilaar, tijdens een dienst? In katholieke kerken mag dat.

  ReplyDelete
 9. *Wie kritiek heeft op Israël wordt immers zo in de hoek gezet als antisemiet."*

  en zo verwordt het antisemitisme op een indirecte manier tot een verlammende dooddoener. ironisch.

  ReplyDelete