29 August 2005

fundamentalistisch zieligst

Even weer de zieligste mensen ter wereld. Hartverscheurende taferelen van huilende kolonisten die weggesleept worden, bejaarden, mannen, vrouwen, en kinderen die bijna uit het raam worden gegooid van ellende, snikkende militairen (uitgescholden voor "deurmat"). Ze worden zonder enige waarschuwing uit hun huizen gesleurd, al biddend, verbannen naar een wreed bestaan, ze hebben zichzelf davidsterren opgespeld, noemen Sharon Hitler, en is het de holocaust all over again.

Tenminste, dat zie je wanneer je van Mars komt, en de tv aanzet en de krant openslaat. Toch zie je ook dat de kolonisten hun kinderen misbruiken in hun hysterie, ze duwen ze vooraan, ze duwen ze tot vlak voor de camera's. Ze schreeuwen tegen ze, ook al zijn ze al helemaal overstuur. Willen die mensen nu bewust hun kinderen traumatiseren om een nieuwe generatie arabierenhaters te kweken?

Misschien hadden ze gehoopt op een divine intervention, de hand van god, ondanks dat de Knesset in februari de evacuatie al had aangekondigd, en met de kolonisten wilden overleggen, en dat ze dat toen geweigerd hebben. Misschien wilden ze niet geloven dat er 3,5 miljard NIS uit de schatkist werd gehengeld om hen te helpen. Dat hun huizen worden getaxeerd op 1000 dollar voor elke vierkante meter, voor elk jaar dat ze in Gaza woonden, inclusief vergoeding voor een vakantie van 6 maanden, plús een pensioen voor mensen vanaf 55 jaar, plús 2 jaar huur betaald.

In hard cash wordt het zo'n 150.000 dollar schoon in het handje, per persoon. De kleinste familie zit dan al snel op een half miljoen. Het idee erachter was dat ze het geld zouden aannemen en elders een nieuw bestaan op zouden bouwen. Maar de kolonisten zijn niet tevreden en willen meer. Hun strategie in nu gebaseerd op het idee van de "gemeenschap". Dat wil zeggen dat ze van de staat eisen dat ze en bloc worden verhuisd, naar een door de staat te bouwen nieuw dorp. Naast de financiële vergoeding en de 2 jaar gratis huur.

Maar ook daar gaat voor gezorgd worden. De Elei Sinai kolonisten hebben echter een tentenkamp opgeslagen naast een volkomenen gereed dorp met prachtige woningen bij Yad Mordechai. Want ook dat was niet genoeg. En heeft de staat een exacte kopie nagebouwd van Neveh Dekalim, inclusief alle scholen en instituten, zodat men ook meteen weer aan het werk kon. Maar ook dat was niet genoeg.

Wat is dan wel genoeg? Intussen bericht de media over de 'deplorabele' situatie van joden in (niet de geringste) hotels. Maar waarom ze daar willens en wetens blijven zitten wordt er niet bij vermeld.

Bron: Haaretz 23.08.05

1 comment:

  1. Ik ben niet op de hoogte, dus misschien zeg ik wel iets zeer doms, maar ik snap het in de eerste plaats niet, waarom die mensen op het land van de palestijnen moeten gaan wonen.
    Of is dat niet zo?
    Dat gaat toch helemaal niet? En wat je zegt vind ik het ook zeer debiel om je kinderen er in te betrekken.
    Aan de andere kant als je nagaat hoeveel domme mensen er zijn, is het alleen maar normaal dat je er soms ook een paar op televisie of in de krant tegenkomt toch?

    ReplyDelete